Ongeveer 2.200 mensen hebben afgelopen week een aanvraag ingediend voor asiel. Een week eerder waren dat er nog 2.500. 

Dat meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag. Bij de aanvragen gaat het niet alleen om nieuwe vluchtelingen, maar ook om herhaal-aanvragen van asielzoekers die eerder werden afgewezen en verleende verblijfsvergunningen aan achtergebleven gezinsleden.

Volgens Dijkhoff blijft moeilijk te voorspellen hoe de “asielinstroom” zich gaat ontwikkelen. Aan de lichte daling van het aantal asielzoekers afgelopen week durft hij geen conclusies te verbinden. Het aantal asielverzoeken is nog steeds hoog, geeft hij aan. De wekelijkse instroom varieerde volgens cijfers van het ministerie de afgelopen weken tussen 2.400 en 4.200.

Azc’s zitten vol

Er zijn nog steeds locaties voor noodopvang nodig. Asielzoekerscentra (azc’s) zitten vol en de doorstroom van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning naar een gewone woning verloopt langzaam: per week verlaten ongeveer vijfhonderd van hen een azc.

Maar hoe vol zitten de azc’s precies? Volgens het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zitten er op dit moment bijna 40.000 mensen in de centrale opvang. Dat is meer dan in de tien voorgaande jaren, maar een stuk minder dan in 2001.

Kijk je naar de historie van het aantal asielaanvragen, dan blijkt dat de pieken van de vorige decennia nog lang niet gehaald worden. Begin jaren negentig reikte de asieltoeloop nog tot boven de 50.000, en neemt sindsdien gestaag af. Dat komt onder andere door opvang in de regio en strengere regels.

Staatssecretaris Dijkhoff laat in een brief aan asielzoekers weten dat het misschien wel zes maanden kan duren voor een aanvraag in behandeling wordt genomen. De procedure daarna waarin wordt beslist over de asielaanvraag, kan nog eens zes maanden of langer duren. Zolang iemand geen tijdelijke verblijfsvergunning heeft, kan er geen verzoek worden ingediend om gezinsleden te laten overkomen.

"Nederland heeft nu te weinig opvangplaatsen voor asielzoekers in normale opvangcentra. U krijgt daarom nu sobere opvang. Dat zijn bijvoorbeeld sporthallen of tenten, waar veel mensen in dezelfde ruimte slapen", schrijft Dijkhoff.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl